Aloe sp.

Το φυτό είναι ενδημικό σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπως στη Νότια Αφρική, τη Μαδαγασκάρη, την Ιορδανία, την αραβική χερσόνησο, την Ινδία τις Μεσογειακές χώρες κ.α. Είναι ποώδες, πολυετές, φαρμακευτικό φυτό, εξαιρετικά δημοφιλές, που ανήκει στην οικογένεια Aloaceae. Το γένος αποτελείται από, περισσότερα από 500 είδη, με πιο γνωστό και περιζήτητο το ‘Αloe Vera’. Αναπτύσσεται σε ύψος 45-60 εκατοστών και διευρύνεται, σε πλάτος 50 εκατοστών περίπου. Τα χυμώδη φύλλα του είναι αειθαλή, λογχοειδή, σαρκώδη, με πράσινους, χρωματισμούς, κυρίως και ακανθώδη πλευρικά. Πολλές φορές το φύλλωμα ξεκινά, από ένα βραχύ στέλεχος, που ενίοτε εμφανίζεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Το φυτό ανθίζει με σωληνοειδή λουλούδια, που στηρίζονται σε μακρόστενο στέλεχος, το οποίο ξεπερνά το ύψος του φυλλώματος. Η ταξιανθία διαθέτει αποχρώσεις σε τόνους του ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου και κίτρινου.

Χρήσεις: Τις διακοσμητικές ικανότητες του Aloe, συνήθως ξεπερνά η φαρμακευτική του αξία. Οι θεραπευτικές του δυνατότητες είναι αναρίθμητες και μπορεί, να καταναλωθεί επιδερμικά, αλλά και ως πόσιμο, αφού ο χυμός των φύλλων του είναι πλέον διάσημος. Πάνω στο φυτό, στηρίζονται πια, ολόκληρες αγροτικές οικονομίες και βιομηχανίες φαρμάκων & καλλυντικών. Όχι άδικα, αφού το φυτό εκπληρώνει πλήθος πολύτιμων, ιαματικών ιδιοτήτων, όπως αντικαρκινικές, τονωτικές, διεγερτικές, αντιοξειδωτικές, εμμηναγωγές, μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, καθαρτικές και πολλές άλλες. Η ευεργετική, αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, του φυτού στο δέρμα, είναι πασίγνωστη, αφού επουλώνει, αναπλάθει, καταπραΰνει και προσφέρει σφριγηλότητα, μέσω του πλούσιου σε κολλαγόνο, χυμού του. Το Aloe αναπτύσσεται σε φωτεινές ή ημι-σκιερές θέσεις φύτευσης. Είναι ανθεκτικό σε συνθήκες μερικής ξηρασίας και φτωχά, άγονα εδάφη.