Saxifraga stolonifera

Saxifraga stolonifera

Κατάγεται από την Ασία. Πρόκειται για ποώδες, πολυετές, αρκετά δημοφιλές φυτό, της οικογένειας Saxifragaceae. Με πολλές, διαφορετικές ονομασίες, είναι γνωστό το φυτό, όπως: ‘Creeping Rockfoil’, ‘Roving Sailor’, ‘Strawberry Saxifrage’, ‘Strawberry Geranium’, ‘Strawberry Begonia’ κ.α. Έχει υφέρπουσα ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος, μόλις 15 εκατοστών και εξαπλώνεται, μέσω των νηματοειδών ριζωμάτων του, σε εύρος 15-20 εκατοστών. Το εξαίσιο φύλλωμα του, διακρίνεται για τους υπέροχους χρωματισμούς του, αφού πάνω στην γυαλιστερή, πράσινη επιφάνεια των φύλλων, σχηματίζονται ασημένιες νευρώσεις και κάτω από την επιφάνεια, αξιοθαύμαστες είναι, οι έντονες, κόκκινες αποχρώσεις.  Τα φύλλα έχουν κυκλικό σχήμα και ακανόνιστα περιθώρια. Λευκά κομψά λουλούδια, εμφανίζονται από τα τέλη της άνοιξης, έως τις αρχές του καλοκαιριού. Πάνω στα άσπρα, μυτερά πέταλα, υπάρχουν κίτρινα και κόκκινα στίγματα, ενώ στο κέντρο τους παρατηρούμε την κίτρινη ωοθήκη και του λευκούς στήμονες.

Χρήσεις: Το Saxifraga stolonifera είναι διάσημο, καλλωπιστικό φυτό, που εκτιμάται για την διακοσμητική του αξία και τις υπέροχες αποχρώσεις,  που κοσμούν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το φυτό θεωρείται πολύτιμο στην φαρμακευτική, αφού διαθέτει αντικαρκινικές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές κ.α. ιδιότητες. Επίσης, στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται ευρέως, στη μαγειρική, όπου καταναλώνονται ωμά ή τηγανητά, τα φύλλα και οι βλαστοί του φυτού. Ευδοκιμεί σε πλήρως ή μερικώς σκιερές θέσεις και σε υγρά, αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Έχει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε φτωχά, σε γονιμότητα, εδάφη.

Saxifraga stolonifera

Gryllis Water Lilies: Για περισότερες πληροφορίες ή για διαθεσιμότητα των φυτικών ειδών, καλέστε μας στα τηλ. 22940-69534 & 6977707208.